Voor dit artikel is gebruik gemaakt van deze bron: http://www.happy-athlete.nl
Ontstaan van spierproblemen
Spierprobleem
Bij een spierprobleem kan een paard de spier niet meer helemaal (of helemaal niet meer) ontspannen. Dit komt door een verkleving van beschadigde spiervezels. Door de beschadiging vinden zuurstof en glucose hun weg niet meer door de gehele spier.
Spierproblemen zijn vaak onbegrepen problemen omdat de meeste paardeneigenaren weinig kennis bezitten over het functioneren van het spierstelsel en nog minder over de hoeveel pijn die het bij een paard veroorzaakt. Spierproblemen ontstaan meestal heel langzaam, ze sluipen er als het ware in.
De ruiter raakt gewend aan het gedrag van het paard waarmee hij of zij wil aangeven dat er een probleem aan het ontstaan is.
Strakke spieren zijn verkorte spieren, de spiervezels worden in een vergrote staat van samentrekking gehouden. De spieren kunnen zich helemaal niet meer, of niet snel genoeg, ontspannen. Hierdoor verliest de spier zijn functie als beschermer van het gewricht en verliest zijn flexibiliteit. Spierspanningen blijven niet beperkt tot één plek. Het breidt zich van de ene spiergroep naar de andere. Als één spiergroep in de problemen is gekomen, moeten de andere naastliggende groep de functie overnemen. Vanzelfsprekend: met alle gevolgen van dien.
Oorzaken spierproblemen
Iedere beweging van het paard produceert een enorme hoeveelheid stress naar één punt. Een spier bevat ongeveer een kwart miljoen vezels. Daar waar een probleem ontstaat zal in eerste instantie maar tienduizend vezels beschadigen. Deze blokkade is nog maar erg klein en niemand realiseert zich dat er een probleem aan het ontstaan is. Het paard heeft genoeg krachten om normaal te functioneren. Bij een volgende keer raken er weer tienduizend vezels beschadigd en kan het paard niet meer vol stretchen etc. Op deze manier worden de blokkades groter en dit veroorzaakt ongemak en vooral pijn. Het paard geeft dit aan door sommige oefeningen niet meer uit te willen voeren.
Een paard is van nature een kuddedier en zal niet snel opgeven. Het paard blijft lopen en zijn best doen, ongeacht de enorme hoeveelheid pijn. In zijn natuurlijke omgeving betekend stilstand namelijk de dood.
Veel voorkomende signalen van spierproblemen:
- Niet graag gepoetst willen worden
- Niet graag gezadeld willen worden
- Geen stelling willen namen naar links en/of rechts
- Geen plezier beleven aan het rijden
- Knikken in de voorknieën (ook op stal)
- De voorbenen niet recht onder de massa plaatsen (ook bij stilstand in de box)
- Onregelmatige stap en/of draf
- Niet laag en rond kunnen instellen
- Moeilijk in galop kunnen aanspringen
- Het hoofd schudden
- Hoofd en hals kantelen
- Niet willen verzamelen
- Moeite met lengtebuigingen
- Niet recht kunnen stellen op rechte lijn
- Het ene voorbeen hoger optillen bij het springen
- Weigeren voor een hindernis terwijl dit eigenlijk niet bij het paard past
- Schrikkerig zijn
- Struikelen
- Tanden knarsen, staart zwiepen, chagrijnig gedrag
Een aantal oorzaken van spierproblemen:
- Trauma (vallen, vastliggen, glijden) Ook veulens en jonge paarden kunnen hierdoor al spierproblemen ontwikkelen.
- Onvoldoende warming up
- Slechte training
- Onvolledige cooling down
- Vastliggen in de box