Een goed paardenzadel

//Een goed paardenzadel

Waarom een goed zadel zo belangrijk is

Hoe belangrijk is een paardenzadel nou eigenlijk? En welk zadel is nou eigenlijk goed voor mijn paard? Dit keer gaan we het hebben over tips & tricks voor een goed paardenzadel.

Problemen bij een verkeerd zadel

Er zijn vele verschillende soorten paardenzadels. Zo zijn er bijvoorbeeld: dressuurzadels, springzadels, westernzadels, eventingzadels, veelzijdigheidzadels en zo zijn er nog meer. Het maakt niet uit om welke tak van sport het gaat, elk paard verdiend een goed zadel.

Is het je ooit opgevallen dat jouw paard lelijk kijkt als je hem opzadelt? Of dat je paard borstelen op het zadel gebied niet (graag) toelaat? Een grote kans dat het zadel eens nagekeken moet worden. Het constant dragen van een verkeerd zadel, is niet alleen ontzettend vervelend voor jouw paard, het veroorzaakt ook nog eens spierblokkades in de spieren bij het paard. De spierblokkades bij het paard kunnen gelukkig verholpen worden met de Jack Meagher methode. Alleen is het natuurlijk dweilen met de kraan open wanneer er een verkeerd zadel gebruikt wordt.

Punten waar je als ruiter op moet letten

De spierblokkades bij een paard, die veroorzaakt worden door het zadel, bevinden zich niet perse in het zadel gebied. Het gebruik van een verkeerd zadel kan klachten geven in het gehele lichaam van het paard.

Check de volgende punten bij jouw zadel:

  • Het tussenkanaal van het zadel moet breed genoeg zijn. Zorg ervoor dat je met je vuist door het tussenkanaal van je zadel kan. Is dit niet het geval? Dan kan het zijn dat het zadel op de ruggenwervels van het paard drukt. Het is vanzelfsprekend dat dit vervelend voor het paard is en dat hij beperkt wordt in zijn beweging.
  • Zorg ervoor dat het zadel onaangesingeld luchtig ligt. Leg het zadel, zonder dekjes, op het paard en ga met je hand onder het zadel door. Wanneer je gemakkelijk met je hand onder het zadel door kan is dit een goed teken. Wanneer je hand bij bepaalde punten tegen wordt gehouden, geven deze punten te veel druk op het paardenlichaam.
  • Voel of de kussens van het zadel niet te hard zijn. Dit kan je controleren door de kussens van het zadel in te drukken. De kussens moet je kunnen indrukken en horen flexibel/gummy aan te voelen.

Door een goed zadel krijgt de rug van het paard de kans om zich mooi ontwikkelen in de spieren. Laat bij twijfel altijd je zadel controleren! Bij een behandeling met de Jack meagher methode controleert Jeffrey graag het zadel op de boven genoemde punten. Indien het zadel toe is aan onderhoudt of opvulling, laat dit dan altijd doen bij een zadelmaker die is aangesloten bij een MCFS vereniging. Op deze manier krijg je de zekerheid dat het zadel goed wordt nagekeken en op de juiste manier wordt opgevuld.

By | 2019-04-14T14:02:15+00:00 april 14th, 2019|Nieuws|0 Comments

About the Author: