Spierproblemen bij een paard
Ondanks dat een paard wel signalen laat zien, heeft een paardeneigenaar vaak niet door dat zijn paard spierproblemen heeft. De signalen kunnen heel divers zijn; van tong uit de mond laten hangen tot niet gepoetst willen worden. De spierproblemen bij paarden ontstaan heel geleidelijk, de ene spiergroep ondervindt problemen en de andere spiergroep vangt dit op. Dit blijft doorgaan totdat de blokkades in de spieren worden verholpen. De ruiter merkt dit vaak niet op of raakt gewend aan de manier van rijden.
Spierblokkades
Op deze manier ontstaan blokkades in de spieren van het paard. Dit zijn verharde stukjes in het weefsel, waardoor de spier niet meer voldoende kan ontspannen. Het paard ondervindt hier behoorlijk last en pijn van, maar zal blijven lopen en zijn best doen. Een paard is een kuddedier en zal niet snel zijn zwaktes laten zien. In de natuur betekent stilstand namelijk de dood.
Spierproblemen bij een paard hebben verschillende oorzaken; het kan zijn dat uw paard verkeerd getraind wordt of dat het paard spierblokkades heeft van een eerder trauma. Spierproblemen kunnen ook door andere omstandigheden zijn ontstaan; zoals onvoldoende warming-up en/of cooling- down, het vast hebben gelegen in de box of gebruik maken van verkeerd rijmateriaal.
Het gaat niet vanzelf over
Na schatting loopt 85% van alle paarden met spierproblemen, het ene paard in ergere mate dan het andere paard. Het is een feit dat spierproblemen bij paarden niet vanzelf over gaan. De Jack Meagher methode is de enige wetenschappelijk bewezen massagetechniek die bij paarden werkt. Door het geven van diepe druk op de blokkade en compressies te geven over de gehele spier, lossen de blokkades op. Een behandeling met de Jack Meagher methode zal het paard veel verlichting en bewegingsvrijheid geven. Indien de ruiter meewerkt aan het herstel, kunnen de problemen met 1 tot 3 behandelingen worden opgelost.